Powrót do: Zdrowie w pracy

Steki wołowe zdrowe i smaczne


Wiele osób lubi rozkoszować się smakiem soczystych steków wołowych. Niezależnie od tego, jaki stopień wysmażenia lubisz najbardziej, krwisty, medium czy wysmażony, musisz wiedzieć, że kluczowy jest wybór odpowiedniego mięsa. Jeżeli chcesz wiedzieć, jaki kawałek wołowiny wybrać, by cieszyć się smakiem ulubionego dania.

Mięso na steki - jak wybrać?

Należy zacząć od rzeczy oczywistej - mięso powinno być dobrej jakości. Dlatego zamiast kupować je w pobliskim supermarkecie, warto poszukać rzeźnika lub małego sklepu, który ma w swojej ofercie dobre gatunkowo, świeże mięso ze sprawdzonej ubojni. Co ważne, aby steki były naprawdę smaczne, wołowina nie powinna być wcześniej mrożona. Należy wiedzieć również o tym, że duże znaczenie ma konkretny kawałek mięsa. Większość osób do steków wybiera polędwicę. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że istnieje wiele innych części, które nadają się do tego zdecydowanie lepiej. Będą to na przykład:

  • antrykot,
  • rostbef,
  • rumsztyk,
  • udziec,
  • łata wołowa


Wymienione kawałki wołowiny są ładnie przeplecione tłuszczem, co sprawia że smak mięsa jest dużo lepszy. Wiele osób specjalnie wybiera takie kawałki, które zawierają niewiele tłuszczu, a nawet specjalnie wykrawają go przed smażeniem. Nie można popełnić większego błędu, ponieważ tłuszcz wydobywa niesamowity smak mięsa.W związku z tym marmurkowa struktura mięsa powinna nas jedynie zachęcać.

Sezonowanie mięsa

Innym aspektem jest sezonowanie mięsa, które dodatkowo wydobywa z niego głębie smaku. Sezonowanie można przeprowadzić dwiema metodami - na sucho lub na makro. Pierwszy sposób polega na przechowywaniu mięsa w specjalnych lodówkach, w temperaturze 2-4 stopnie, gdzie wilgotność wynosi ok 80-85%. Sprawia to, że mięso znacznie traci na wadze, a do tego nabiera niezwykłej kruchości.

Wołowinę można również sezonować na morko. Proces polega na zamknięciu mięsa w próżniowym opakowaniu, by dojrzewało w nim przez 2-3 tygodnie. Dzięki temu stanie się miękkie i soczyste, jednak nie zmieni swojego smaku zbyt mocno. Tę metodę można wykorzystywać samodzielnie we własnej lodówce.

Jeżeli nie znasz sprawdzonego sklepu, w którym możesz kupić dobrą wołowinę na steki może odwiedzić ten sklep internetowy, który oferuje mięso wysokiej jakości: https://meatologia.pl/product-category/mieso-surowe/




KOMENTARZE:

Brak komentarzy

Design downloaded from Zeroweb.org: Free website templates, layouts, and tools.